top of page
Search
  • Writer's pictureΚατερινα Μονογυιού

Συνέντευξη της Κατερίνας Μονογυιού στην Εφημερίδα 60+

1) Κυρία Μονογυιού ως βουλευτής Κυκλάδων θα θέλατε να μας αναφέρετε κάποια πράγματα που θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξουν στα νησιά αυτά; Είστε πολύ δραστήρια και βρίσκεστε αρκετά συχνά κοντά στους κατοίκους τους. Τι σας λένε; Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίζει τα τελευταία 3,5 χρόνια έμπρακτα την νησιωτικότητα. Η διαρκής στήριξη της νησιωτικότητας, η βελτίωση των υποδομών μας, η περαιτέρω στελέχωση των υγειονομικών μονάδων μας και η περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των νησιωτών αποτελούν κρίσιμους στόχους της Κυβέρνησης. Έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι βρισκόμαστε δίπλα στους νησιώτες, ακούμε τους προβληματισμούς τους και πράττουμε ότι είναι δυνατόν για να δίνουμε λύσεις και να βελτιώνουμε την καθημερινότητα τους. Από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου, η μεγαλύτερη προτεραιότητα μου είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Κυκλαδιτών. Καθημερινά αγωνίζομαι προς αυτήν την κατεύθυνση και προσπαθώ με όλες τις δυνάμεις μου για να πετύχω το καλύτερο για τα νησιά μας.

2) Να αναφέρουμε μάλιστα ότι ήταν καθοριστικές οι ενέργειές σας για την καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου ύψους 30 εκ. ευρώ σε 134.705 νησιώτες και 10.075 νησιωτικές επιχειρήσεις! Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τους κατοίκους των νησιών; Το τελευταίο διάστημα βρισκόμουν σε διαρκή επικοινωνία με την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για το ζήτημα της καταβολής του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε πολίτες και επιχειρήσεις, ενός δίκαιου μέτρου που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα των νησιωτών. Η έγκαιρη καταβολή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου και η συνέχιση αυτού του απαραίτητου μέτρου υπήρξε θέμα συζήτησης σε διαδοχικές συναντήσεις που έχω πραγματοποιήσει με τον Υπουργό κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και με τον Γενικό Γραμματέα κ. Μανώλη Κουτουλάκη. Η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως τις πληθωριστικές πιέσεις που δοκιμάζουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών και για αυτό τον λόγο το Υπουργείο καταβάλει 71,8 εκ ευρώ για το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου για το 2022, ποσό σχεδόν τριπλάσιο από πέρυσι. Έχει ήδη ξεκινήσει η πίστωση των λογαριασμών πολιτών και επιχειρήσεων – δικαιούχων του Μεταφορικού Ισοδύναμου με 30 εκ. ευρώ, από τα οποία 22,9 εκ. αφορούν 10.075 νησιωτικές επιχειρήσεις και 7,1 εκ. 134.705 κατοίκους των νησιών. Οι κυβερνητικές πολιτικές για τη στήριξη της νησιωτικότητας εκφράζονται σε βάθος, έκταση και ποσότητα πόρων καθώς και με εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών. Παράλληλα, αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου έχει ενταχθεί πλέον στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021- 2025 και έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της ροής πληρωμών και την ένταξη του σε χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ ταυτόχρονα, λαμβάνεται μέριμνα για τη διαρκή αξιολόγηση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας του μέτρου προκειμένου να έχει ακόμη μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στις νησιωτικές κοινωνίες.

3) Γενικότερα η ακρίβεια είναι η μάστιγα των τελευταίων μηνών και θα παραμείνει για αρκετό διάστημα καίριο πρόβλημα των νοικοκυριών. Είστε ικανοποιημένη από την πολιτική της κυβέρνησης; Από την αντιπολίτευση ακούγονται χαρακτηρισμοί αρνητικοί, όπως ότι “Εφαρμόζονται μέτρα ασπιρίνες που δεν γιατρεύουν την ασθένεια της ακρίβειας.” Η Κυβέρνηση έχει διαθέσει μέχρι στιγμής πάνω 13 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης με σκοπό την

καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού καθώς και της πανδημίας του κορονοϊού. Επιπλέον, για το έτος 2023 προβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 8,3 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκ των οποίων 3,6 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων, στο οποίο έως σήμερα έχουν ενταχθεί 440 έργα και εμβληματικές επενδύσεις ύψους 13,7 δισ. ευρώ. Με σκοπό την αντιμετώπιση του δύσκολου χειμώνα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αυξήσει το επίδομα θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 στα 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία 150 εκατ. ευρώ αφορούν το οικονομικό έτος 2022 και τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ αφορούν το οικονομικό έτος 2023. Το «καλάθι του νοικοκυριού» έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του καταναλωτή, όπως αποτυπώνεται στα δεδομένα. Κάθε μέτρο που έχει λάβει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδώσει σε ικανοποιητικό βαθμό με σκοπό να περιορίσουμε το αποτύπωμα της κρίσης στην καθημερινότητα των πολιτών. Οι στρατηγικές πολιτικές της Κυβέρνησης για την ηλεκτρική ενέργεια έχουν αποδώσει στην πράξη και έτσι ο καταναλωτής πληρώνει μία από τις φθηνότερες τιμές στην Ευρώπη. Παράλληλα, το Φεβρουάριο ξεκινά το “market pass” που θα δώσει τη δυνατότητα σε 2,5 εκ. νοικοκυριά, σε 8,5 εκ. δυνητικούς δικαιούχους, να έχουν μια επιπλέον ενίσχυση για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό στην καθημερινότητα τους.

4) Ως γυναίκα θα θέλαμε όμως και το σχόλιό σας για τις αμέτρητες γυναικοκτονίες που είχαμε μέσα στο 2.002. Πώς θεωρείτε ότι μπορεί να αποφευχθεί αυτό το κατάπτυστο και οδυνηρό φαινόμενο; Μήπως να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές; Ή να υπάρχει πιο ουσιαστική στήριξη στις κακοποιημένες γυναίκες; Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα Δίκτυα Δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών. Ενδεικτικά, αξίζει να αναφέρουμε την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 αλλά και στους 19 ξενώνες, όπου φιλοξενούνται γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους. Ταυτόχρονα, η Πολιτεία έχει προσθέσει άλλο ένα όπλο εναντίων της βίας κατά των γυναικών, το panic button, που επιτρέπει στις γυναίκες να ενημερώνουν μέσω του κινητού τους και με ασφάλεια την Ελληνική Αστυνομία, έτσι ώστε να γνωρίζει την τοποθεσία του περιστατικού άσκησης βίας σε βάρος κάποιας γυναίκας. Η παρούσα Κυβέρνηση έχει αυστηροποίηση τον Ποινικό Κώδικα, προασπίζοντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών. Το πιο σημαντικό είναι ότι πλέον δεν ζούμε στην άγνοια, γιατί τα θύματα μιλούν και η Πολιτεία κινητοποιείται, η λέξη κλειδί είναι η εμπιστοσύνη, εμπιστοσύνη προς την Πολιτεία ότι θα δράσει. Ο αγώνας κατά της βίας και η αποτροπή ειδεχθών και φρικιαστικών εγκλημάτων όπως οι δολοφονίες αθώων ψυχών, ανεξαρτήτως του φύλου τους, είναι διαρκής και θα πρέπει να τον δίνουμε όλοι μαζί ενωμένοι. Πολίτες και Πολιτεία οφείλουμε με κάθε τρόπο να δώσουμε τέλος στη μάστιγα των γυναικοκτονιών. Όλες μας θα πρέπει να μιλούμε, να εκφραζόμαστε και να μην αφήνουμε τίποτα στο σκοτάδι. Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της στον αγώνα κατά της βίας.


5) Είχατε το θάρρος να δηλώσετε δημόσια ότι σκοπεύετε να κάνετε κατάψυξη των ωαρίων σας. Σημαντική απόφαση και ένα υπέροχο μήνυμα για όσες γυναίκες επιθυμούν να γίνουν μητέρες όχι άμεσα αλλά στο προσεχές μέλλον. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση; Μετά από βιωματική εμπειρία, επέλεξα να πρωτοσταστήσω στον εκσυχρονισμό του νομικού πλαισίου της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής καθώς διαπίστωσα τις απαράδεκτες προβλέψεις του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο προέβλεπε τη συναίνεση του τέως συζύγου μιας γυναίκας για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα δικά της μη γονιμοποιημένα ωάρια. Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τις προτάσεις μου για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου. Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών μου για αυτές τις αλλαγές, οι οποίες έγιναν πράξη, επέλεξα συνειδητά να δημοσιοποιήσω την απόφαση μου για την κρυοσυντήρηση του γεννητικού υλικού μου καθώς πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο παρακινώ με το παράδειγμα μου κι άλλες γυναίκες να προβούν σε αυτήν την ενέργεια.

6) Και κλείνοντας θα θέλαμε τις ευχές σας για το νέο έτος, το 2023 για τη χώρα μας και τους αναγνώστες της 60+! Εύχομαι το 2023 να χαρίζει απλόχερα ευλογία, υγεία, αγάπη και πρόοδο στους αναγνώστες σας, όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Είμαι σίγουρη ότι και τη νέα χρονιά η Εφημερίδα 60+ θα συνεχίσει την έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση.
22 views0 comments

Comments


bottom of page