top of page
Search
  • Writer's pictureΚατερινα Μονογυιού

Κατερίνα Μονογυιού: Η τοποθέτηση μου για τον Προϋπολογισμό 2023

Ο Προϋπολογισμός του 2023 είναι Προϋπολογισμός συνέπειας, συνέχειας και σταθερότητας. Έχει ως βασικές προτεραιότητες αφενός τη συνέχιση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, ιδιαίτερα αυτών που έχουν περισσότερη ανάγκη, και αφετέρου την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, τη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας και την ολόπλευρη ενίσχυση της Πατρίδας μας. Είναι ο τέταρτος προϋπολογισμός που καταθέτει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και σφραγίζει μία τετραετή πορεία ανάπτυξης, στήριξης της κοινωνίας και συνέπειας.


Το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας συνεχίζουν να ενισχύονται. Η Ελλάδα βγήκε από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και ήδη έχει δημοσιευθεί η 1η Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας για την Ελλάδα, με την οποία ανοίγει και επίσημα ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα μας.


Όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τα επίσημα εθνικά και ευρωπαϊκά στοιχεία, παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία, η ελληνική οικονομία επιδεικνύει μεγάλες αντοχές, διαθέτει ισχυρή δυναμική και διακρίνεται από θετικές προοπτικές. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται σήμερα ισχυρά και σταθερά. Προβλέπεται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 5,6% για το 2022 και 1,8% για το 2023. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, το Α.Ε.Π. αναμένεται να υπερβεί τα 224 δισ. ευρώ το 2023. Υψηλότερο κατά 45 δισ. ευρώ, ήτοι κατά 25% από το 2018. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί με διπλάσιο ρυθμό έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2022 και με τριπλάσιο ρυθμό το 2023.


Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται σημαντικά. Φέτος εκτιμάται ότι η χώρα θα πετύχει ιστορικό υψηλό στις άμεσες ξένες επενδύσεις και στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια σε ρυθμό αύξησης επενδύσεων στην Ευρώπη την επόμενη τριετία.


Παράλληλα, η ανεργία συρρικνώνεται και έχει ήδη υποχωρήσει περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες, σε μηνιαία βάση, σε σχέση με το 2019, προσεγγίζοντας πλέον, σε ετήσια βάση, το επίπεδο του 2010. Η μείωση αυτή, μαζί με την διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, έχουν ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.


Αναφορικά με το δημόσιο χρέος προβλέπεται ότι θα έχει υποχωρήσει μέσα σε μία τριετία κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες, και αναμένεται να πέσει κάτω από το 160% του Α.Ε.Π. το 2023. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η μείωση αυτή θα είναι η μεγαλύτερη στους κόλπους της Ευρώπης από το 2019. Επίσης, εκτιμάται ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα μειωθεί σημαντικά εφέτος, στο 1,6% του Α.Ε.Π., με τα δημόσια οικονομικά να επιστρέφουν σε περιβάλλον πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023.


Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη αφουγκράζεται τις δυσκολίες, τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των πολιτών, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις που σαρώνουν ολόκληρη την Ευρώπη, επηρεάζουν σοβαρά και τη χώρα μας. Για αυτόν τον λόγο ο Προϋπολογισμός έχει ως βασικές προτεραιότητες αφενός τη συνέχιση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, ιδιαίτερα αυτών που έχουν περισσότερη ανάγκη, και αφετέρου την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, τη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας και την ολόπλευρη ενίσχυση της Πατρίδας μας και των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Όπως ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για 6 μήνες η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ, αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων όπως φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία, ιχθυοπωλεία. Με αυτόν τον τρόπο συνεχίζονται οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη στήριξη του εισοδήματος, στην προστασία από τις συνέπειες της ενεργειακής θύελλας και ασφαλώς στην ανάπτυξη.14 views0 comments

コメント


bottom of page