Η 25η Νοεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Η βία προς τις γυναίκες έχει πολλά πρόσωπα όπως ο οικονομικός εκβιασμός, η σεξουαλική ταπείνωση, ο τραυματισμός, ο σωματικός βιασμός. Το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες. Το 16% των γυναικών είναι αλλοδαπές. Η βία και η κακοποίηση γυναικών έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας που δεν γνωρίζει κοινωνικούς, οικονομικούς ή πολιτισμικούς περιορισμούς. Η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση αλλά ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Αυτή η άσκηση βίας είναι έγκλημα και τιμωρείται σύμφωνα με το νόμο. Είναι βέβαιο ότι αν κάποιος υποστεί βία υπάρχουν πολλές πιθανότητες ναξαναυποστεί και μάλιστα με χειρότερο και πιο βάναυσο τρόπο. Η μακροχρόνια βία είναι μια συμπεριφορά που επηρεάζει την ψυχική ισορροπία της γυναίκας όπως και την γενικότερη δραστηριότητά της. Ένα άτομο που κακοποιείται δεν μπορεί να είναι λειτουργικό και βέβαια πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Άλλες παρουσιάζουν ψυχοσωματικές διαταραχές άλλες είναι στα πρόθυρα της κατάθλιψης, άλλες είναι μέσα στην κατάθλιψη. Σε μια οικογένεια και τα παιδιά επηρεάζονται ή και βιώνουν είτε έμμεσα είτε άμεσα τη βία, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς και μαθησιακές δυσκολίες. Οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης πρέπει να σπάσουν τη σιωπή τους, να ξεπεράσουν το φόβο τους και να απευθυνθούν στις κοινωνικές δομές της Πολιτείας όπου υπάρχουν. Η σιωπή σε αυτά τα γεγονότα από πλευράς θύματος αλλά και από πλευράς κοινωνίας αποτελεί έγκλημα. Συνεπώς, η σιωπή τρέφει τη βία. Η στήριξη των γυναικών που πέφτουν θύματα κακοποίησης πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα από την Πολιτεία και να υπάρξει άμεσα και ενεργητική στήριξη των ευάλωτων αυτών κοινωνικών ομάδων.
Πρέπει να δημιουργηθούν, παρά την οικονομική κρίση, ξενώνες φιλοξενίας σε όλους τους Δήμους για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους με δωρεάν διατροφή και επιπλέον συμβουλευτική κοινωνική και νομική υποστήριξη.
Πρέπει να συμβάλουμε ώστε τα βαθιά τραύματα της κακοποίησης να μην λειτουργήσουν γι’ αυτές τις γυναίκες ανασταλτικά για την ζωή ώστε να μπορέσουν να σταθούν πάλι στα πόδια τους και να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό.
Πρέπει σαν πολίτες και σαν Πολιτεία να ανακαλύψουμε και πάλι την αξία του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.