Την περασμένη εβδομάδα επισκέφτηκε τη χώρα μας ο πρόεδρος της

Google, Eric Schmidt, και αφού συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό μας Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου έδωσε διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής  με θέμα «Η Τεχνολογία ως έναυσμα για την ανάπτυξη».Προσπάθησε στον λίγο χρόνο που βρέθηκε κοντά μας να απαντήσει σε ένα συναρπαστικό ερώτημα: πώς ακριβώς οι καινοτομίες του σήμερα θα στηρίξουν την οικονομία του αύριο.
O Eric Schmidt απάντησε επίσης σε κορυφαία ερωτήματα, όπως: Ποιο είναι το μέλλον του Διαδικτύου και οι τάσεις της τεχνολογίας; Πώς αυτές επηρεάζουν την καθημερινότητά μας; Δημιουργούν οι τεχνολογικές καινοτομίες τις προϋποθέσεις για καλύτερη ποιότητα ζωής; Είναι η τεχνολογία η κινητήριος δύναμη για μια ισχυρή οικονομία που προσφέρει νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας;
Ο Eric Schmidt πήγε στην Google το 2001 και από τότε έχει βοηθήσει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της εταιρείας. Ως επικεφαλής του Google Ideas, του Think Tank της εταιρίας, ταξίδεψε σε 30 χώρες και κατέγραψε τις τάσεις στη χρήση και τις εφαρμογές του Internet, σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες κοινωνίες. Τις εμπειρίες του κατέγραψε στο βιβλίο The New Digital Age: Reshaping the Future of People, Nations and Business, το οποίο έγραψε με τον  συνταξιδιώτη του Τζέιρντ Κοέν, σχεδιαστή στρατηγικής εξωτερικής πολιτικής των κυβερνήσεων Μπους και Ομπάμα.  Το κεντρικό θέμα του βιβλίου ανιχνεύει την εικόνα ενός μελλοντικού κόσμου που θα έχει 5 δισεκατομμύρια νέους χρήστες του internet, την επόμενη δεκαετία.
Πιστεύω βαθιά ότι το μέλλον των νησιών μας συνδέεται με την εφαρμογή καινοτόμων ιδεών στον τρόπο που εργαζόμαστε και ζούμε.
Π.χ αν θέλουμε περιβαλλοντικά καινοτόμα νησιά τότε πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτικές που είναι μπροστά και πρωτοπόρες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τό ίδιο στη διαχείριση των σκουπιδιών και του νερού ,στην ακτοπλοΐα στην γεωργική παραγωγή ,στην εκπαίδευση. Παντού!
 Προτείνω  ένα πλάνο  εφαρμογής γι αυτό το στρατηγικό Σχέδιο .
Ένα πρώτο απαραίτητο βήμα θα ήταν η οργάνωση ενός επιστημονικού συνεδρίου με θέμα “Ανάπτυξη και τεχνολογική καινοτομία στις Κυκλάδες” στο οποίο θα καλέσουμε να συμμετάσχουν όσοι διαθέτουν και πιστέψτε με είναι πολλοί σε αυτή τη χώρα καινοτόμες ιδέες και προτάσεις για την ανάπτυξη στα νησιά μας αλλά και ευρύτερα.
Επιχειρηματίες ,επιστήμονες ,άνθρωποι της αυτοδιοίκησης αλλά και της Παραγωγής θα μπορούσαν να στηρίξουν με την συμμετοχή τους αυτό το συνέδριο.
Δεύτερο βήμα θα ήταν η δημιουργία ενός Εργαστηρίου Καινοτομίας ,όπως πρότεινε ο ιδιοφυής φίλος μας στον Έλληνα πρωθυπουργό σε ένα η και σε περισσότερα από τα νησιά μας. Εκεί θα αξιολογούνται βοηθιούνται οι νέοι που έχουν τις ιδέες αλλά και την θέληση να οδηγήσουν την χώρα εκεί που τους αξίζει.
Τελικό αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία μιας Επιχειρηματικής Θερμοκοιτίδας Ανάπτυξης και καινοτομίας. Τέτοιες μονάδες υπάρχουν στη Νορβηγία, στο Ισραήλ ,στις ΗΠΑ κ.α. 
Τον δρόμο τον έδειξε και ο Ν. Νεγκροπόντε ο οποίος ζούσε στη Πάτμο αλλά επικοινωνούσε με το Μ.Ι.Τ. το κορυφαίο τεχνολογικό εργαστήριο και πανεπιστήμιο σε αυτά τα θέματα στον πλανήτη εργαζόμενος με θέα το Αιγαίο.
Έχουμε τον ομορφότερο τόπο στον πλανήτη ,θέληση και έξυπνες ιδέες χρειάζονται αλλά και οι κατάλληλοι άνθρωποι να τις οδηγήσουν στην επιτυχία.